Blodsportrening
- I norge er godkjenningsprøven for ettersøkshunder todelt .
Trening med ekte blod: Hundene trenes ved å følge en sporlukt som er laget ved å dryppe blod fra det skadede dyret langs sporet. Dette lærer hunden å koble lukten av blod til sporing.
Start tidlig: Jo tidligere du begynner treningen, desto bedre. Unghunder er ofte mer mottakelige for opplæring og kan utvikle ferdighetene raskere.
Lær grunnleggende kommandoer: Før du begynner med blodspor, burde hunden din kunne grunnleggende kommandoer som "sitt", "bli", "kom", og "søk". Dette gir deg bedre kontroll over hunden under treningen.
Gradvis økende vanskelighetsgrad: Start med korte, enkle spor i et kontrollert miljø. Etter hvert som hunden blir mer erfaren, kan du øke lengden på sporene og introdusere flere utfordringer, for eksempel vinkler eller kryssende spor. Som med generell trening, økes vanskelighetsgraden gradvis. Sporene kan bli eldre, mer komplekse, og det kan legges til flere distraksjoner for å simulere reelle jaktforhold.
Arbeid i forskjellige miljøer: Hundene bør trenes i ulike terreng og miljøer for å kunne håndtere forskjellige forhold under ettersøk, for eksempel skog, åpent terreng , asfalt , grus eller kryssning av bekker.
Lytt til hundens signaler: Det er viktig for føreren å kunne lese hundens signaler mens den sporer. Dette kan inkludere endringer i farten, holdning, eller små bevegelser som indikerer at hunden har funnet eller mistet sporet.
Førerhund samspill: Kommunikasjonen mellom hunden og føreren er avgjørende. Føreren må kunne tolke hundens atferd og ta valg eller korigering i tråd med situasjonen.
Bruk av hjelpemidler: Det er lurt å bruke hjelpemidler som GPS eller Apper for for å holde oversikt over hvor sporet går og hundens posisjon i forhold til sporet .
Hold det morsomt: Blodspor skal være en morsom aktivitet for hunden. Ikke tving den til å gjøre noe den ikke vil, og avslutt treningen mens hunden fortsatt er engasjert og positiv.
Blod: Du trenger blod og en flaske og oppbevare det i . Blod fås hos din lokale slakter. Det finnes spesialflasker,svamper mm . Men de fleste klarer seg med en tomflaske med et hull i korken eller en kethup flaske.
Sporline: En lang line gir hunden nok frihet til å følge sporet samtidig som du har kontroll. Den hjelper deg også med å lese hundens signaler og atferd under treningen.
Sele: En sporingssele gir bedre kontroll og støtte til hunden under sporingen. Den fordeler trykket jevnt over hundens kropp. Jeg bruker egen sele kun til sporing for at det skal bli en del av hundens ritual.
GPS/APP: . En GPS/APP eller merkebånd så du vet hvor sporet går , en gps/app kan hjelpe deg med å holde oversikt over hundens plassering og sporingsfremskritt.
Førstehjelpsutstyr: Ha et enkelt førstehjelpssett for både deg og hunden i tilfelle småskader eller uhell under treningen.
Vann og mat: Sørg for at hunden din har tilgang til vann under og etter treningen. Ta med en liten mengde hundemat dersom treningen varer lenge.
Lykt eller hodelykt: Dersom du trener tidlig om morgenen eller sent på kvelden, kan en lykt være nyttig for å holde oversikt over hunden og sporet.
Treningsdagbok: Noter viktige detaljer om hver treningsøkt, inkludert sporets lengde, vanskelighetsgrad, og hundens respons. Dette kan hjelpe deg med å tilpasse fremtidige treningsplaner.
Komplett reglement for Blodspor og ferskspor her